Sunday, June 23, 2024
Banking QuizQuant

Quantitative Aptitude: Data Sufficiency Questions Set 7

Directions: In each of the following questions, a question is followed by two or three statement. Read all the statements and find that which statements are required to answer the question and answer accordingly. 

  1. Find the length of the train travelling at uniform speed?
    I. The length of the train 400m crossing the bridge in 30sec.
    II. The train does not stop at any station.
    III. The train overtook a car whose speed is 45kmph in 60 seconds.
    A)  Only I
    B)  Only I and II
    C)Only II
    D) Only I and III
    E) None of the above
    View Answer
      Option D
    Solution:
    D) Only I and III
  2. In how many days can 12 men and 4 women together complete the piece of work?
    I. 3 women complete the piece of work in 8days.
    II. 5 men complete the piece of work in 10days .
    III. 10 men  complete the piece of work in 5days.
    A) Any two
    B) All I, II and III
    C) Only I and II
    D) Only I and either II and III
    E) None of the above
    View Answer
      Option D
    Solution:
    From I: We get 1 woman’s 1 day’s of work.
    From II and III: We get 1 man’ 1 day’s of work.
  3. What is the rate of interest?
    I. Simple interest earned per annum is Rs.3,000.
    II. An amount doubles itself in 5 years on simple interest.
    III. Difference between the compound interest and the simple interest earned on a certain amount in 3 years is Rs. 600.
    A)  Any of the two
    B) Only III
    C) Only II or only I and III
    D) Either I or III
    E) None of the above
    View Answer
      Option C
    Solution:
    C) Only II or only I and III
  4. What is the two digit number ?
    I. The number obtained by interchanging the digits of the number is greater than the original number by 10.
    II. Difference between the two digits of the number is 2.
    III. Sum of the two digits of the number is 15.
    A)  Only I
    B) Only III
    C) III and either I and II
    D) All the three
    E) None of the above
    View Answer
      Option C
    Solution:
    Let the number be 10x + y.
    From I: (10y + x) – (10x + y) = 10 ——(1)
    From II: y – x = 2 ——(2)
    From III: x + y = 15 —–(3)
  5. What is the capacity of the cylindrical  tank?
    I. Area of the base is 500sq. m.
    II. Diameter of the base is equal to the height of the tank.
    III. Height of the cylinder is 20m.
    A)  Only I and II
    B) Only II and III
    C) All the three
    D) Only III
    E) Any of the two
    View Answer
      Option E
    Solution:
    From I: Area of the base = pi*r*r = 500
    From II: Diameter = Height /2
    From III: Height = 20m
  6. What is the three- digit number?
    I. The first and the third digit is 6.
    II. The three digit number is divisible by 9.
    A)  Neither I nor II
    B) Only I
    C) Both I and II
    D) Only II
    E) None of the above
    View Answer
      Option C
    Solution:
    From I: Number will be  666 which is exactly divisible by 9 and gives result as 74 .
    From II: Divisor is 9 .
    Both are required to get the result.
  7. What is the salary of C, in a group of A, B, C and D whose average salary is Rs.20,000?
    I: Average salary of A and B is Rs. 8000.
    II: C’s  salary is 2 times of B’s salary?
    A) Only I
    B) Only II
    C) Both I and II together
    D) Either I or II
    E) None of the above
    View Answer
      Option E
    Solution:
    Both the statements are not sufficient to know the salary of C.
  8. What is the ratio of the number of freshers to the number of students in the college?
    I: The ratio of males and females in the college is 2:5.
    II: There are total 1500 females freshers in the college
    A) Only II
    B) Either I or II
    C) Neither I nor II
    D) Both I and II together
    E) Only I
    View Answer
      Option C
    Solution:
    Data is not sufficient to find the ratio .
  9. What is the profit%/loss% incurred by selling an article for Rs.22,000?
    I: The difference between the cost price and the selling price is Rs.8,500.
    II: The ratio between the selling price and the cost price of the article is  5:4 respectively.
    A) Only II
    B) Either I or II
    C) Only I
    D) None of the  above
    E) Both I and II together
    View Answer
      Option B
    Solution:
    From I: CP = 22000-8500 = 13,500
    we can determine the profit%.
    From II: CP of the article = (4/5)*22000 = 17,600
    Profit= 22000 – 17600 = 4400
    Profit% = (4400/17600)*100 = 25%
  10. What is the respective ratio of initial investments of P and Q ?
    I: The initial investment of Q was Rs. 12000.
    II: P started the business by investing a certain amount and he invested for the whole year . Q joined P after 4 months start  the start of the business  and invested for the rest of the year. The profit earned by P and Q are in the respective ratio  7:8.
    A) Both I and II
    B) Only II
    C) Only I
    D) Neither I nor II
    E) Either I or II
    View Answer
      Option A
    Solution:
    Let P’s initial investment = Rs. x
    From both the statements ,
    Ratio of the equivalent capitals of P and Q for 1 month.
    =(x*2) : (12000*8)
    => 2x/(12000*8) = 7/8

 

 

0