Sunday, June 23, 2024
Banking QuizQuant

Quantitative Aptitude: Data Sufficiency Questions Set 8

Quantitative Aptitude Questions for IBPS RRB/PO/Clerk, SBI PO, NIACL, NICL, RBI Grade B/Assistant, BOI, Bank of Baroda and other competitive exams

Directions(1-10): In each of the following questions, a question is followed by two  statements . Read all the statements and find that which statements are required to answer the question and answer accordingly.

  1. There are two cylindrical rollers – bigger and smaller. How many rotations will the bigger roller take to flatten a stretch of land(X)?
    The respective ratio of the radii of the bigger and the smaller roller is 7:3. Both the rollers are of the same length.
    II. The smaller takes 63 rotations to flatten the stretch of land(X).
    A) Either I or II
    B) Neither I nor II
    C) Only II
    D) Only I
    E) Both are required
    View Answer
      Option E
    Solution:
    From both the statements,
    Radius of the larger roller = 7x units
    Radius of the smaller roller = 3x units
    Area flattened by smaller roller in 63 rotations = 2*pi * 3x * l * 63
    Therefore, 6 * 63*pi*r*l = 2*pi * 7x * l * n
    => n = 27
  2. What was the total compound interest on a sum after three years?
    I. The interest after one year was Rs. 100 and the sum was Rs. 1000.
    II. The difference between simple interest and compound interest on a sum of Rs. 1000 at the end of two years was Rs. 10.
    A) Only II
    B) Only I
    C) Either I or II
    D) Neither I nor II
    E) Both I and II
    View Answer
      Option  C
    Solution:
    From statement I: r = (100*100)/1000 = 10%
    P = Rs. 1000 , r = 10%, t = 3 years
    Hence, CI can be described.
    From statement II: SI = (1000*r*2)/100 = 20r
    CI = 1000[(1+(r/100)^2) – 1] Therefore, CI – SI = 1000[(1+(r/100)^2) – 1] – 20r
    => r = 10
    Hence , CI can be determined.
  3. What is the marked price of the pen ?
    I. The marked price of the pen is 20% above the cost price of the pen.
    II. When a discount of 25% is given on the marked price of the pen, the loss incurred is 10%. The cost price of the pen is Rs.300.
    A) Both I and II
    B) Only I
    C) Neither I nor II
    D) Only II
    E) Either I or II
    View Answer
      Option D
    Solution:
    From statement I: no result comes.
    From statement II: x*(75/100) = (300*90)/100
    => x = 27000/75
  4. In how many days, men A , B and C together can finish the same piece of work
    I. A and B can together finish the same piece of work  in 6 days. B and C together can finish the same piece of work in 12 days. C and A can finish the same piece of work in 10 days .
    II. The time taken by A alone to finish the same piece of work is 24 days less than time taken by C alone to finish the same piece of work.
    A) Only I
    B) Either I or II
    C) Neither I nor II
    D) Only II
    E) Both I and II
    View Answer
      Option A
    Solution:
     From statement I: 2(A+B+C) = (1/6) + (1/12) + (1/10)
    From this we can find  (A + B + C) ‘s one day’s of work .
    From statement II: No such result can be concluded.
  5. In a  certain village is losing 12% of its water supply each day because of a burst water pipe, then what is the loss in rupees per day?
    I. The cost to the village for every 24000 gallons of water lost is Rs. 25.
    II. The daily water to the village is 700 m gallon.
    A) Neither I nor II
    B) Either I or II
    C) Only II
    D)Both I and II
    E) None of these
    View Answer
      Option D
    Solution:
    From statement I: We can find the loss in rupees .
    From statement II:  Loss of water supply = 700 million gallon * 12%
    Both the statements are required to answer the question.
  6. Rohan and Mohan start walking towards each other simultaneously. What is the distance between them when they start?
    I. 30 minutes after  crossing each other they were 1200 m apart.
    II. After crossing each other, Rohan reaches the starting point of Mohan in twice as much time as Mohan takes to reach the starting point of Rohan.
    A) Both I and II
    B) Only I
    C) Only  II
    D) Either I or II
    E) Neither I nor II
    View Answer
      Option E
    Solution:
    Both the statements are not sufficient to  answer the question.
  7. What is the area of the circular field?
    I. The area of the largest square that can be inscribed in the given circular field is 3000 sq. cm.
    II. The area of the smallest square in which the given circular field can be inscribed is 3600 sq. cm.
    A) Only II
    B) Either I or II
    C)Neither I nor II
    D) Both I and II
    E) Only I
    View Answer
      Option B
    Solution:
    Diagonal of the square = Diameter of the circular field
    From statement I: side of square = √3000 cm
    diagonal of square = √2 * √3000 cm
    Area of the circular field = 22/7 * (diagonal/2)^2
    From statement II: side of a square = √3600
    = 60cm = diameter of circle
    Area of circular field = (22/7)* 30*30
  8. Find the average of five consecutive odd numbers .
    I. The sum of the first two numbers is 5 more than the seventh number.
    II. The difference of fifth number and the first number is 10.
    A) Only I and II
    B) Only I
    C)Either I nor II
    D)Neither I nor II
    E) Both I and II
    View Answer
      Option D
    Solution:
    From both the statements, the values are hidden .
  9. What is the present age of  Tina ?
    I. Tina is 5 years older than her brother .
    II. The ratio of the present ages of her brother and Tina  is 4:5 resp.
    A)  Only I
    B) Only II
    C) Both I and II
    D) Either I or II
    E) Neither I nor II
    View Answer
      Option C
    Solution:
    From both the statements:
    => 5x – 4x = 5
    => x = 5
    Present age of Tina = 25 years.
  10. Every student  in a school was given one ticket for a function. The school was charged a total of $6000 for these tickets, all of which were of equal value. What was the price of one ticket?
    I. If the price of each ticket had been $2 more , the total bill would have increased by 40%.
    II. If the price of each ticket had been $1 less, the total cost would have been 1,200 less.
    A)  Only I
    B) Either I or II
    C)Only II
    D) Both I and II
    E) Neither I nor II
    View Answer
      Option B
    Solution:
    If the price of the one ticket is p , and the total number of tickets is n , then from the statement , (6000/n) = p
    From statement I : 8400/n = p + 2
    From statement II : (6000 –  1200)/n = p – 1

 

0