Sunday, June 23, 2024
Banking QuizQuant

Quantitative Aptitude: Inequalities Set 3

Directions: Each question below contains a statement followed by Quantity I and Quantity II. Find both to find the relationship among them. Mark your answer accordingly.

  1. If the perimeter of square and circle is same, then
    Quantity I: the area of square
    Quantity II: the area of circle
    A) Quantity I > Quantity II
    B) Quantity I ≥  Quantity II
    C) Quantity II > Quantity I
    D) Quantity II ≥  Quantity I
    E) Quantity I = Quantity II or Relation cannot be established
    View Answer
       Option C
    Solution:
    When perimeter of square, circle and rectangle are equal then area in descending order is
    area of circle > area of square > area of rectangle
    Hence II > I 
  2. The principal amount is Rs 12,000
    Quantity I: Simple Interest on the sum at the rate of 10% per annum for 3 years
    Quantity II: Compound Interest on the sum at rate of 10% compounded semi-annually for one and a half year.
    A) Quantity I > Quantity II
    B) Quantity I ≥  Quantity II
    C) Quantity II > Quantity I
    D) Quantity II ≥  Quantity I
    E) Quantity I = Quantity II or Relation cannot be established
    View Answer
       Option A
    Solution:
    I: SI = 3*10% = 30% of 12000 = Rs 3600
    II: CI:
    Rate at half = 10/2 = 5%, time doubles so t = 1 ½  = 3 hours
    So CI is Rs 1891.5
    Hence I > II 
  3. If the cost price of an article is increased by 40% to make it as the market price of article,
    Quantity I: Selling price of article after allowing a discount of 20%, if the cost price is Rs 1,75,000
    Quantity II: The cost price of article if after selling  article at 20% profit is Rs 2,52,000
    A) Quantity I > Quantity II
    B) Quantity I ≥  Quantity II
    C) Quantity II > Quantity I
    D) Quantity II ≥  Quantity I
    E) Quantity I = Quantity II or Relation cannot be established
    View Answer
       Option C
    Solution:
    40% = 2/5 [CP  = 5, MP = 7] ………………..(1)
    I: discount = 20% = 1/5 [MP = 5, SP = 4] ………………(2)
    make MP same by multiplying (1) by 5 and (2) by 7
    CP………..SP…………MP is
    25………..28…………35
    So SP = 196000
    II: profit = 20% = 1/5 [CP = 5, SP = 6] ………………(3)
    CP is same, so from (3) and (1):
    CP………..SP…………MP is
    5………….6…………..7
    So CP = 210000
    Hence II > I 
  4. Four years ago, the ratio of ages of A and B is 5 : 6 and five years after the ratio will become 6 : 7, then
    Quantity I: present age of A
    Quantity II: age of B 4 years ago
    A) Quantity I > Quantity II
    B) Quantity I ≥ Quantity II
    C) Quantity II > Quantity I
    D) Quantity II ≥  Quantity I
    E) Quantity I = Quantity II or Relation cannot be established
    View Answer
       Option C
    Solution:
    .                               A………..B
    4 years ago  ====   5…………6
    5 years hence ==     6…………7
    1 == 9 and 6 ==54
    5 == 45
    I: A’s present age = 45+4 = 49
    II: B’s age 4 years ago = 54
    Hence II > I 
  5. Quantity I: The largest number if average of 5 consecutive odd numbers is 39.
    Quantity II: The smallest number if average of 5 consecutive of odd numbers is 47.
    A) Quantity I > Quantity II
    B) Quantity I ≥  Quantity II
    C) Quantity II > Quantity I
    D) Quantity II ≥  Quantity I
    E) Quantity I = Quantity II or Relation cannot be established
    View Answer
       Option E
    Solution:
    I: 35, 37, 39, 41,43
    II: 43, 45, 47, 49, 51
    So CSA = 2πrh = 528cm<sup>2</sup>
    Hence I = II 
  6. Quantity I: Number of days required by A to complete work alone, if A and B together can complete work in 20 days. Given that after they start work together, A leaves work after 10 days and B completed the remaining work in 20 days.
    Quantity II: Number of days required by A to complete work alone, if A and B together can complete work in 15 days. Given that after they start work together, A leaves work after 5 days and B completed the remaining work in 30 days.
    A) Quantity I > Quantity II
    B) Quantity I ≥  Quantity II
    C) Quantity II > Quantity I
    D) Quantity II ≥  Quantity I
    E) Quantity I = Quantity II or Relation cannot be established
    View Answer
       Option A
    Solution:
    I: 1/20 * 10 + 1/B * 20 = 1
    B= 40
    So 1/A = 1/20 – 1/40
    So A in 40 days
    II: 1/15 * 5 + 1/B * 30 = 1
    B= 45
    So 1/A = 1/15 – 1/45
    So B in 22.5 days
    Hence I > II 
  7. Quantity I: The length of train if train can cross a pole in 18 seconds and a 210 m platform in 39 seconds.
    Quantity II: The length of platform if 200 m long train passes a pole in 20 seconds and platform in 46 seconds
    A) Quantity I > Quantity II
    B) Quantity I ≥  Quantity II
    C) Quantity II > Quantity I
    D) Quantity II ≥  Quantity I
    E) Quantity I = Quantity II or Relation cannot be established
    View Answer
       Option C
    Solution:
    I: Train covers own length in 18 seconds and platform in 39 seconds. But in these 39 seconds it covered its own length also, so platform in 39-18 = 21 seconds
    Train => 18 ==180 m
    Platform => 21 == 210 m
    II: Same concept in I,
    Train => 20 == 200 m
    Platform => 26 == 260 m
    Hence II > I
  8. Initial speed of bus is 60 km/hr
    Quantity I: the stoppage time if bus travels at 45 km/hr after stopping at a point
    Quantity II: the stoppage time if bus travels at 40 km/hr after stopping at a point
    A) Quantity I > Quantity II
    B) Quantity I ≥  Quantity II
    C) Quantity II > Quantity I
    D) Quantity II ≥  Quantity I
    E) Quantity I = Quantity II or Relation cannot be established
    View Answer
       Option C
    Solution:
    I: stoppage time = (initial – secondary)/initial * 60
    So (60-45)/60 * 60 = 15 min
    II: (60-40)/60 * 60 = 20 min
    Hence II > I 
  9. Quantity I: Three successive discounts of 33 1/3%, 20% and 25%
    Quantity II: Three successive discounts of 16 2/3%, 14 2/7% and 12.5%
    A) Quantity I > Quantity II
    B) Quantity I ≥  Quantity II
    C) Quantity II > Quantity I
    D) Quantity II ≥  Quantity I
    E) Quantity I = Quantity II or Relation cannot be established
    View Answer
       Option A
    Solution:
    I:
    33 1/3% = 1/3 ……………………………3 -> 2
    20% = 1/5…………………………….…….5 -> 4
    25% = 1/4…………..……………………..4 -> 3

    Similarly in II:

    Hence I > II 
  10. Quantity I: x, 5x2 + 23x + 12 = 0
    Quantity II: y, 5y2 – 7y – 6 = 0
    A) Quantity I > Quantity II
    B) Quantity I ≥  Quantity II
    C) Quantity II > Quantity I
    D) Quantity II ≥  Quantity I
    E) Quantity I = Quantity II or Relation cannot be established
    View Answer
       Option D
    Solution:
    5x2 + 23x + 12 = 0
    5x2 + 20x + 3x + 12 = 0
    So x = -4, -3/5
    5y2 – 7y – 6 = 0
    5y2 – 10y + 3y – 6 = 0
    So y = -3/5, 2
    Hence I ≤ II 

 

0