**Basic Profit and Loss Questions with tricks for all banking, insurance, SSC and other exams.**

- By selling 20 articles, a person gains CP of 5 articles. Find the profit% incurred by him.

A) 33 1/3%

B) 25%

C) 20%

D) 16 2/3%

E) None of these

View Answer

** Option B**

Solution:

Profit = SP – CP

CP of 5 articles = SP of 20 article – CP of 20 articles

So CP of 25 articles = SP of 20 articles

Profit% = 5/20 * 100 = 25%

- A person wants to sell his goods at 20% profit after allowing a discount of 16 2/3% on marked price. How much % above the cost price should he mark his article?

A) 20%

B) 36 2/3%

C) 34 5/6%

D) 44%

E) 38%

View Answer

** Option D**

Solution:

Use formula:

MP = (100+p%)/(100-d%) * CP

OR

Profit%= 20% = 1/5 (profit = 1, CP = 5)

SP = CP+P = 5+1 = 6……(1)

Discount% = 16 2/3% = 50/3% = 1/6 (discount = 1, MP = 6)

Mp – discount = SP

6 – 1 = 5…………(2)

Make SP equal in both equations (1) and (2)

Multiply (1) by 5 and (2) by 6

so CP : SP : MP = 25 : 30 : 36

So see CP and MP, required % = (36-25)/25 * 100 = 44%

- Three successive discounts of 20%, 25% and 16 2/3% is equivalent to

A) 50% profit

B) 56 2/3% profit

C) 40% loss

D) 125/3% loss

E) 25/6% profit

View Answer

** Option A**

Solution:
Use successive formula:
a + b + a*b/100
So – 20 – 25 + 20*25/100 = -40%
Next: -40 – 50/3 + (50)(50/3)/100 = -50%
OR
20% = 1/5 5 -> 4
25% = 1/4 4 -> 3
16 2/3% = 1/6 6 -> 5
Cancel out like this:

- After selling a table worth Rs 12000 at 20% loss, a trader buys a TV with the same money. Next he sold the TV at 20% profit. What is his profit/loss in the whole transaction?

A) Rs 480 loss

B) Rs 450 loss

C) Rs 480 gain

D) No profit no loss

E) Rs 420 gain

View Answer

** Option A**

Solution:

12000 – 2400 (20% loss) = 9600

9600 + 1920 (20% profit on 9600) = 11520

So 12000 – 11520 = 480 Rs loss

- A sold a watch to B at 10% loss. B sold it to C at 11.11% loss and c again sold it to A at 12.5% profit. How much profit/loss % is incurred by A?

A) 10% profit

B) 12% profit

C) 10% loss

D) 15% loss

E) No profit no loss

View Answer

** Option E**

Solution:

A to B to C

A to B 10% loss, 10% = 1/0. So SP for A = 10-1 = 9

B to C 11.11% loss, 11.11% = 1/9, so SP for B = 9-1 = 8

C to A 12.5% profit, 12.5% = 1/8, so SP for C or CP for A = 1+8 = 9

A first sold to B at 9, and after he got from C at 9, so no profit no loss

- After selling an article at some price, a trader gain 20% on the selling price. Find his profit% on the cost price.

A) 50%

B) 33 1/3%

C) 16 2/3%

D) 25%

E) 15 1/5%

View Answer

** Option D**

Solution:

Profit = 20% on SP

20% = 1/5, (1 – profit, 5 – SP)

CP = SP – Profit

4 = 5 – 1

so profit% on CP = profit/CP *100 = 1/4 * 100 = 25%

- A man bought some toffees at the rate of 3 toffees per Re. and same number at the rate of 2 toffees per Re. He mixes them and sold 3 toffees for Rs 2. Find his profit/loss% in the whole transaction.

A) 20% loss

B) 20% profit

C) 60% loss

D) 60% profit

E) None of these

View Answer

** Option D**

Solution:

Let he buys 6 toffees

Case 1: 3 toffees per Re so 6 toffees for Rs 2

Case 2: 2 toffees per Re so 6 toffees for Rs 3

Total CP of 12 toffees = 2+3 = 5

Now he sold at 3 for Rs 2. So 12 toffees for Rs 8

Now CP = Rs 5, SP = Rs 8, so profit% = 3/5 * 100 = 60% profit

- A shopkeeper sold his articles at cost price. But he used false weights and gives 800 gm instead of 1 kg. Find his profit%.

A) 16 2/3%

B) 20%

C) 10%

D) 33 1/3%

E) None of these

View Answer

** Option E**

Solution:

CP of 1000 gm = SP of 800 gm

So gain% = (1000-800)/800 * 100 = 25%

- A trader sold his goods at 20% profit and along with this he used weights of 800 gm instead of 1 kg. Find his total profit%.

A) 40%

B) 45%

C) 50%

D) 55%

E) 60%

View Answer

** Option C**

Solution:

Profit is 20%. So

1000 gm + 20% of 1000 gm = 1200 gm

so CP of 1200 gm = SP of 800 gm

Sp profit% = (1200-800)/800 * 100 = 50%

- A loss of 20% is made by selling an article. Had it been sold for Rs 240 more, there would have been a profit of 10%. What would be the selling price of the article if it is sold at 25% profit?

A) Rs 950

B) Rs 1020

C) Rs 975

D) Rs 1000

E) Rs 1075

View Answer

** Option D**

Solution:

Loss = 20% = 1/5 (loss = 1, CP = 5)

CP – Loss = SP

5 – 1 = 4……….(1)

Profit% = 10% = 1/10 (Profit = 1, CP = Rs 10)

CP + P = SP

10 + 1 = 11 …….(2)

Make CP same in both equations (1) and (2) by multiplying (1) by 2. SO

10 – 2 = 8

And 10 + 1 = 11

So first, SP was 8, now is 11

So (11-8) -> 240

3 -> 240

So 10 (CP) -> 240/3 * 10 = 800

So after 25% profit SP -> 1000