Sunday, June 23, 2024
Banking QuizQuant

Quantitative Aptitude: Simplification Questions Set 5

  1. 15 × 16 × (9/8)  × (4/7) ×  (3/13)  × (26/7) ×  49 = ?
    A)  6480
    B)  6305
    C) 6245
    D)  6100
    E)  6877
    View Answer
    Option A
    Solution:
    6480
  2. If  (x + 1) / x = 2 then  (x4 + 1 + 7x2) / x2[x3 +(1/x)3 ] =  ?
    A)  7/2
    B)  9/2
    C) 8/3
    D) 7/4
    E)  None of these
    View Answer
    Option B
    Solution:
    (x+1)/x = 2
    => x =1
    =>(x4 + 1 + 7x2) / x2[x3 +(1/x)3 ] = 9 / 2

  3. 15 % of (3/4) of (8/9) of 1199.91 = ?
    A)  120
    B)  144
    C)  115
    D) 134
    E)  None of these
    View Answer
    Option A
    Solution:
    1199.91 ≈ 1200
    = 15 % of (3/4) of (8/9) of 1200
    = 120

  4. 49.89 %  of 1999.91  – 28.98% of 3499.99 = ?
    A)  -11
    B)  -17
    C) -13
    D) – 9
    E)  – 15
    View Answer
    Option E
    Solution:
    49.89   50
    1999.91   2000
    28.98  29
    3499.99 ≈3500
    50 %  of 2000  – 29% of 3500 = 1000 – 1015 = -15
  5. (18.3 )+ (27.7)– (13.6)2 = x + √2209
    A)  881.33
    B)  748.6
    C) 870.22
    D)  845
    E)  748.24
    View Answer
    Option C
    Solution:
    870.22

  6. (562.5 ×  6)6  ÷ (135 ÷ 9)10 ÷ (37.5  × 6) 7   =  (3.75 × 4)x 6
    A)  3
    B)  1
    C)  8
    D) 4
    E) 0
    View Answer
    Option E
    Solution:
    (153)6  ÷  (15)10 ÷ (152)= (15)x-6
    => (15)18-10-14   = (15)x-6
    => -6 = x – 6
    => x = 0
  7. 8749 × 18896  – 154567023 = x + 184962
    A)  21100012
    B)  14578933
    C)  10569119
    D) 11758249
    E)  13045781
    View Answer
    Option C
    Solution:
    10569119
  8. (2√13 + 6√13 )(11√13 + 17√13)
    A)  2912
    B)  3005
    C) 2807
    D) 2714
    E) None of these
    View Answer
    Option A
    Solution:
    2912

  9. √7569 × 49 + 27 + 571787  ÷ 83 = ?
    A)  13124
    B)  14293
    C)  13478
    D)  11179
    E)  12478
    View Answer
    Option D
    Solution:
    11179
  10. 15752961 ÷ 27 ÷ 63 ÷ 3 = ?
    A)  2978
    B)  3247
    C) 3457
    D) 3087
    E) 2578
    View Answer
    Option D
    Solution:
    3087

 

 

0