Monday, June 24, 2024
Banking QuizQuant

Quantitative Aptitude: Time, Speed and Distance Set 5

  1. Two buses starts from A and B towards each other respectively. They meet at a point X. the speed of buses are 50km/hr and 60km/hr. when they met they found that faster train covers 40km more than the slower. Find the distance between A and B.
    A) 400km
    B) 420km
    C) 440km
    D) 480km
    View Answer
    Option C
    Solution:
    The bus which is faster covers 10km more in an hour. So for 40km it has to take 4hrs.
    Now the time both the train travelled in 4hrs…..
    Distance = speed * time
    (50+60)=110
    110*4= 440
  2. A bus covers a total distance in 12hours. It covers first half at 10km/hr and 2nd half at 14km/hr. find the distance covered by bus?
    A) 140km
    B) 120km
    C) 160km
    D) 145km
    View Answer
    Option A
    Solution:
    This is concept of average speed.
    So
    Distance = average speed * time
    = 2*10*14/(10+14)  *12 = 140km.
  3. A thief steal a car at 1:30pm and drive at a speed of 60km/hr. Police came to know about theft at 2:30pm and start chasing him with the speed of 70km/hr. after how much kilometer police will catch the thief ?
    A) 360km
    B) 420km
    C) 440km
    D) 480km
    View Answer
    Option B
    Solution:
    Police came to know about theft after 1hou. So distance between thief and police 60km, now police start chasing him with a relative speed of 10km/h (70-60)
    Time taken by police = 60/10 = 6hrs
    Distance run by police = 70*6= 420km
  4. A train passes a pole in 30seconds and a platform in 1minute10seconds. If the length of platform is 160km. then find the length of train ?
    A) 100m
    B) 80m
    C) 160m
    D) 120m
    View Answer
    Option D
    Solution:
    Ratio of length of train : length of platform
    30 : 40
    40=160
    30= 120km
  5. If a bus run without stoppages then the speed of bus is 54km/h and with stoppage the speed reduces to 36km/hr. find the stoppage time in an hour of bus?
    A) 20minutes
    B) 15miniutes
    C) 10minutes
    D) 25minutes
    View Answer
    Option A
    Solution:
    Sol: stoppage time = original speed – stoppage speed *60
    Original speed
    =(54-36)/54 * 60
    = 20 minutes
  6. A person has to reach a place in a certain time and he find that he will be 15minutes late, if he walks at 4km/h and 10 minutes earlier if he walks at 6km/h. find the distance he has to cover?
    A) 3km
    B) 4km
    C) 5km
    D) 6km
    View Answer
    Option C
    Solution:
    s1 * s2/(s2 – s1) * (t1+t2)/60
    = 4*6/2 * 25/60
    = 5km
  7. A man can reach a certain place in 30hours. If he reduces his speed by 1/15th, he covers 10km less in that time. Find his speed ?
    A) 4km/h
    B) 5km/h
    C) 6km/h
    D) 7km/h
    View Answer
    Option B
    Solution:
    Speed = A : B
    .            15 : 14
    Time = 14 15 (15-1)
    but we have to keep time same in B also, so distance covered in both cases =
    A = 15*14 = 210
    B = 14*14 =196
    210-196 =14
    14 =10( 10 km less in question)
    210 = 150km
    Speed = 150/30 =5km/h
  8. Ravi and Ajay start simultaneously from the same place. A far B 50km apart. Ravi’s speed is 5km/h less than that of Ajay. Ajay after reaching B, returns and meet Ravi at a place 10km apart from B. find Ravi’s speed?
    A) 10km/h
    B) 15km/h
    C) 12km/h
    D) 20km/h.
    View Answer
    Option A
    Solution:
    In the whole journey Ajay covers 20km more than Ravi .
    Then time taken by Ajay = 20/5= 4hrs (Because in every hour Ajay covers 5km more than Ravi for 20 km.)
    So
    Speed of Ajay = 60/4 =15
    Ravi’s speed = 15-5= 10km/hr
  9. Walking at 4/5th of his usual speed, a man is 10 minutes late. The usual time taken by him to cover that distance is ?
    A) 36minutes
    B) 50minutes
    C) 45minutes
    D) 40minutes
    View Answer
    Option D
    Solution:
    In this case → numerator * time/(Numerator – denominator)
    = 4*10/1 = 40minutes
  10. A man covers a certain distance in t hours. If he met with an accident at 50km and covers remaining distance at 2/3rd of his speed, he covered the distance 30 minutes late. If he met with this accident at 60km, he would be late by 24 minutes, then find the distance?
    A) 100km
    B) 120km
    C) 110km
    D) 150km
    View Answer
    Option A
    Solution:
    He saves 6minutes by covering 10km more distance with his normal speed. For 30minutes he cover 50km and 50km are initial
    So distance = 50+50 = 100km.

 

 

0